sydamerikaviner.com

Lägsta ålder för inköp av vin i Sverige är 20 år.

Start Våra viner Viner, mat och kultur Resor Kontakt Våra viner från Chile Start Våra viner Viner, mat och kultur Resor Kontakt Våra viner från Chile Start Välj land   Välj land Resor Kontakt ALTACIMA AC 6330
Systembolagets beställningssortiment nr. 79581.  199 kr.  (Beställ här)
Klaus Schröder var chefsoenolog hos de tre stora vinproducenterna San Pedro (15 år), Errázuriz Panquehue (7 år) och Santa Rita (8 år), innan han tillsammans med sin hustru Katharina köpte mark och startade Viña AltaCima. Där skulle han göra ett enda blandvin baserat på vad han lärt under all år som chefsoenolog. Det fick namnet AltaCima AC 6.330 Blend efter höjden på Chiles högsta aktiva vulkan. Första årgången var 2003 och det blev ett fantastiskt vin och en stor försäljningssuccé. Den inspirerade honom att också göra endruvsviner av de ingående druvorna. De följdes av nya årgångar varje år och så småningom förnyades också blandvinet genom successiv förbättring. År 2016 har det fått namnet Ensamblaje  K, som en hyllning till Katharina. Det är en utvecklad version av den första årgången och innehåller 34 % Cabernet Sauvignon, 29 % Syrah, 28% Petit Verdot och 9 % Carmenere. Ett välgjort och spännande vin. Info om Viña AltaCima Info om Viña Chocalán CHOCALÁN ORIGEN GRAN RESERVA Tekniskt blad
Carmenere 2017
Alla de årgångar av Carmenere från Chocalán som vi importerat sedan starten år 2005 har vi sålt slut relativt snabbt. De har den fruktiga och mogna smak, med druvans speciella kryddighet, som utmärker de bästa vinerna från Chile av national- druvan Carmenere. De speciella krav som druvan ställer på klimat och solinstrålning gör att den numera nästan bara finns i Chile. I sin ursprungsregion Bordeaux odlas den knappast längre, eftersom den kräver mer sol för att mogna helt. T. o. m. i Chile skördas den bland de sista druvorna, i början av maj. Chocaláns Origen Carmenere har i genomsnitt fått 91 poäng av vinskribenter och i tävlingar.
Beställningssortimentet nr. 75142, Pris 159 kr. (Beställ här)
Tekniskt blad CHOCALÁN GRAN RESERVA
Beställn.sort. nr. 70203, Pris 171 kr. (Beställ här)
Malbec 2011
Alla druvor i detta vin har vuxit på en kulle som sluttar mot norr och därmed mot solen. Olika stark solinstrålning under dagen och skilda markförhållanden gör att fem olika fraktioner av Malbecdruvan kan urskiljas. De blandas så att vinet får sin typiska komplexa karaktär och därigenom bl a fått omdömet Chiles bästa Malbec.Denna årgång har nu en mognad som väl bevarar den ursprungliga fruktigheten och fylligheten hos Malbecdruvorna. Tekniskt blad
Beställningssortimentet nr. 70618, Pris 171 kr. (Beställ här)
Pinot Noir 2009
Viña Chocaláns odlingar ligger i Maipo-flodens dalgång, 35 km från Stilla Havskusten. Dalen utgör det enda stället där svala och fuktiga vindar från havet kan passera kustbergskedjan. Pinot Noir-druvorna, som föredrar lägre temperatur än i övriga Centraldalen, odlas därför närmast floden. Den intensiva solstrålningen på denna breddgrad gör att vinet får en mörkare röd färg än vinerna i t ex Bourgogne.  Det har också en kraftigare och fylligare smak än de franska Pinot Noir-vinerna. Denna årgång har nu fått en mogen och harmonisk sammansmältning av de ursprungliga aromerna körsbär, kryddor och rök. Beställningssortimentet nr. 71111, Pris 159 kr. (Beställ här) Tekniskt blad
Syrah 2017
Den linje av viner från Viña Chocalán som tidigare hade namnet Reserva heter nu Origen (”Ursprung” på spanska) för att betona att de återspeglar kvalitet och egenskaper hos de druvor man själv odlar och använder till sina viner. Syrah-vinerna odlas på sluttningarna runt en halv- cirkelformad dal som öppnar sig mot solen i norr och i botten av denna dal. Ett gynnsamt läge för Syrah-druvor som gillar stark solbestrålining men också den svalka som Maipo-floden ger i dalens mynning och från vindarna från havet i floddalen. Syrah-druvorna ger de unga vinerna en fyllig balans med mjuka tanniner. Men också de mycket mogna vinerna från år 2002 har varit fantastiska.
CHOCALÁN MALVILLA RESERVA ESPECIAL Tekniskt blad Tekniskt blad
Sauvignon Blanc 2008
Sauvignon Blanc 2012
Från år 2005 odlar Chocalán vin också i orten Malvilla, knappt 5 km från Stilla Havet, i San Antonio-dalen. Temperaturen är flera grader lägre än i deras första odlingar i Maipo-dalen. Luftfuktigheten är också högre, eftersom dimma driver in från havet varje morgon. Detta vin är det första av druvan Sauvignon Blanc som gjordes i Malvilla. Den lerhaltiga jorden med inslag av skaldjursfossil ger vinet mineral- och citruskaraktär. Det fick genast höga betyg för sin kraft och fyllighet i lokala vinguider (92/100 i Descorchados) och internationell press. Med tiden har den koncentrerade smaken och kraftiga syran kommit att dominera, vilket uppskattas av många.
Med allt äldre plantor har doft och smak hos detta vin blivit mer komplexa. Genom lagring på jäsningsrester- na (”sur lie”) i två månader efter avslutad jäsning har den intensiva smaken av mineral, citrusfrukter och den lätta kryddigheten också ökat. Lagringen har dessutom, liksom för vissa Chardonnay- viner, inneburit att vinet bevarar sin ursprungliga karaktär och komplexitet under längre tid. Vinet har också behållit sina höga poäng av lokala och internationella bedömare från tidigare  årgångar. I all- mänhet ligger de omkring 92/100 eller motsvarande, vilket är högt för vita viner från Chile.
CHOCALÁN VITRUM Tekniskt blad
Blend 2015
Vitrum är glas på latin. Cho- caláns ägarfamilj har ett av Chiles största glasbruk och vill ge namn åt sina bästa viner efter glasets kristallina mångsidighet. Denna blend av sex röda druvor, som man alla själv odlar, har varit Chocaláns flaggskepp alltsedan årgång 2005. Under namnet Gran Reserva har vinet därefter vunnit otaliga guldmedaljer, också med det nya namnet.
Beställn.sortimentet nr. 77608,  Pris 229 kr. (Beställ här)
Tekniskt blad
Malbec 2017
En blandning av 100 % Malbec- druvor från samma kulle, med olika egenskaper beroende på plantornas orientering och markens lutning. Redan årgång 2006 utnämn- des av Robert Parker till Chiles bästa Malbec. Sedan dess har vinet framgångsrikt konkurrer- at med de bästa argentinska vinerna av deras nationaldruva Malbec. Mycket läckert redan nu, men kan med fördel lagras längre.
Beställn.sortimentet nr. 72001,  Pris 229 kr. (Beställ här)
Tekniskt blad
Pinot Noir  2015
Druvorna kommer från Cho- calàns odlingar i Malvilla, 5 km från Stilla Havs-kusten i San Antonio-dalen. Det är ett svalt område mellan kust- bergskedjan och havet, där dimma drar in varje morgon. Utmärkta förutsättningar för druvan Pinot Noir, som här ger ett friskt och elegant vin. Breddgradens starkare sol- instrålning ger ett mörkare och fylligare Pinot Noir-vin än t ex de europeiska.
Beställn.sortimentet nr. 72775  Pris 229 kr. (Beställ här)
(Viña Chocalán längre ner)
(tidigare Gran Reserva)
(tidigare Reserva)
Merlot 2017
Endruvsvin av Merlot har av ogrundade skäl minskat i antal, trots att de ansetts vara elegantare än de mera rustika cabbarna. Nu tycks denna trend vara på väg att vända. AltaCimas AC 4090 Merlot har sedan flera år bl a. fått 90 poäng av Patricio Tapias inflytelserika vinguide “Descorchado”. Vinet har en delikat struktur av fruktighet, innesluten i mjuka, nästan söta tanniner.
Beställn.sortimentet nr. 77664,  Pris 149kr. (Beställ här)
Tekniskt blad
Blend 2007
Beställn.sortimentet nr. 71587,  Pris 89 kr. (Beställ här)
Tekniskt blad
Carmenere 2017
AltaCima ligger i Curicó, som är en del av den stora sydliga regionen Maule. Där utveck- lades tidigt den typiska kryd- diga karaktären hos viner av Carmenere, sedan man skilt druvan från Merlot efter upp- täckten av förväxling år 1994. AltaCima lärde sig snabbt att behärska svårigheten att välja tidpunkten för skörd, så att man undvek aromer både av marmelad och grön paprika. Nu har man en bra balans.
Beställn.sortimentet nr. 77566,  Pris 149 kr. (Beställ här)
ALTACIMA AC 4090
Ensamblaje   K  2016  (Blend)
Tekniskt blad Tekniskt blad