sydamerikaviner.com
Vinregioner i Sydamerika
VINREGIONER I SYDAMERIKA
Lägsta ålder för inköp av vin i Sverige är 20 år.
UCO-dalen, Mendoza
Detta vinområde sträcker sig från
1600 meters höjd över havet på
Andernas östra utlöpare, ner till ca
850 meters höjd kring väg nr 40.
Denna går utmed Anderna, 520 mil
genom hela Argentina upp till
Bolivias gräns i norr.
Uco-dalen består av de tre kom-
munerna Tupungato, Tunuyán och
San Carlos. De genomkorsas av
Tunuyán-floden och dess bifloder.
Gemensamt för områdets fördelar är
klimatet, i skydd av Anderna och med
stort avstånd till Atlantkusten. Det
ger ett torrt klimat, med i genomsnitt
bara 83 mm nederbörd under
sommarhalvåret. Den högsta
dagstemperaturen under denna
period är 29 °C och den genom-
snittliga temperaturskillnaden mellan
dag och natt är 15 °C. Tillsammans
med den starka solinstrålningen ger
det druvor med stor intensitet och
polyfenolisk koncentration.
De alluviala jordarterna med inslag av sand, grovt grus och sten ger mycket väldränerade vinodlingar. De bästa
druvorna odlas på stor höjd, mellan 1300 till 1600 m.ö.h. där alla de nyssnämnda fördelarna är förstärkta. Detta
gäller särskilt området Gualtallary, som nu anses vara Argentinas bästa vinområde. Även området Altamira vid
staden La Consulta i kommunen San Carlos anses höra till de absolut bästa områdena för odling av röda viner,
sarskilt nationaldruvan Malbec. I kommunen Tunyán hör också området Vista Flores till de områden som
utvecklats mest i Uco-dalen.
Gualtallary
Ägaren till Bodega Catena Zapata, Nicolás Catena, brukar anses vara den pionjär som först insåg betydelsen av
höjden över havet för kvaliteten av druvan Malbec. Han upptäckte också de förutsättningar som övre delen av
området Gualtallary gav för att producera Mendozas bästa Malbecvin. Andra storproducenter av vin i industriell
skala, såsom Zuccardi, har numera också betydande arealer vingårdar i området.
Också några av de yngre vinmakare som fått störst uppmärksamhet på senare tid, såsom bröderna Michelini, gör
sina bästa viner på druvor från Gualtallary. De senare har också byggt en bodega för framställning av sina viner
med namnet Zorzal, mitt i det öde landskapet på Andernas sluttningar i Gualtallary, ovanför staden Tupungato.
Där gör de bl. a. vinet Eggo Tinto de Tiza Malbec, som utsetts till Argentinas bästa rödvin av Patricio Tapias
vinguide Descorchados.
Bodega Zorzal, 1350 m.ö.h.
Gualtallary, Tupungato, Uco-dalen
Altamira
Strax söder om orten La Consulta i kommunen San Carlos ligger ett område som sedan länge kallats Altamira av
druvodlarna i trakten. Vinerna härifrån blev uppmärksammade under de sista decennierna av 1900-talet för sin
färg, koncentration av tanniner och sin friska arom. Många vinproducenter i Mendoza blandade röda viner från
Altamira med sina egna för att förbättra kvaliteten.
Några av de större vinproducenterna i området lät år 2013 göra en geologisk undersökning av jordarterna m m
för att begära en avgränsning av ett nytt IG-område (”Indicación Geográfica”) med enhetliga egenskaper. Året
därpå godkändes officiellt IG-området Altamira på 10.000 hektar. Markägarna i området, som bestod både av de
allra största argentinska vinproducenterna och mycket små druvodlare, bildade då sammanslutningen Paraje
Altamira för att underlätta marknadsföringen av vinerna härifrån.
Det har inneburit att många markägare, själva eller tillsammans med kända vinmakare, har kunnat sälja viner
med hög kvalitet under eget namn. Till dessa hör de små Finca Beth, Lupa och Traslapiedra, men också
medelstora, som Finca Suárez, Teho & Zaha m fl, liksom de stora Catena, Zuccardi och Achával Ferrer.
Vista Flores
Mitt i den tredje kommunen i Uco-dalen, Tunuyán, liggger området Vista Flores, som den flygande vinmakaren
Michel Rolland upptäckte år 1999. Han insåg att den alluviala jordmånen, som består av runda stenar och
sand och därmed påminner mycket om Haut Medoc i Bordeaux, skulle vara idealisk för vinodling. Han
lyckades på kort tid intressera sex välkända franska vinproducenter att tillsammans med honom köpa 850
hektar jungfrulig mark i Vista Flores. Projektet döptes till Clos de los 7 (”De sju:s vinodling/vinslott”) och Rolland
skulle vara konsult åt de övriga. De skulle plantera var sin del av marken och bygga var sin bodega. Ett par slog
sig ihop och bildade Flecha de Los Andes (Baronessan Rothschild och Laurent Dassault) och ett par hopppade
av. Projektet lever vidare med Rolland, Monteviejo, Cuvelier los Andes och Diamandes, som också producerar
blandvinet Clos de los 7 tillsammans.
Clos de los 7, 1050 - 1200 m. ö. h.
Bodega Flecha de los Andes t.v. och Michel Rollands bodega t.h.
Vista Flores, Tunuyán, Uco-dalen
I Vista Flores ligger också François Lurtons argentinska företag Bodega Piedra Negra. Den välkände vinmakaren
Mauricio Lorca har här också vingårdar som förser hans båda företag Bodega Mauricio Lorca och Bodega
Enrique Foster med druvor.
Innan vinplanteringen