sydamerikaviner.com
Lägsta ålder för inköp av vin i Sverige är 20 år.
NYA TENDENSER I SYDAMERIKAS VINPRODUKTION
Fram till början av 1990-talet visste inte många vinkonsumenter i
Argentina och Chile vilka druvor deras favoritviner var gjorda av. De hade
fantasinamn av typen Etchart Privado, Súter Etiqueta Marrón eller
Bianchi Chablis, där producentens namn ingick tillsammans med någon
verklig eller påhittad egenskap hos vinet eller förpackningen.
När vinexporten från dessa länder började ta fart år 1990 ville
mottagarländerna veta vilka druvor som ingick och exportörerna fick
också anpassa vinernas egenskaper till den internationella smaken.
Under en 20-årsperiod blev det en hård kamp inom och mellan de
sydamerikanska ländernas vinproducenter om vem som gjorde de bästa
vinerna av respektive druva. Man försökte vinna fördelar genom att utse
“nationaldruvor” (Malbec i Argentina, Carmenère i Chile och Tannat i
Uruguay) och antalet olika druvor var därtill ganska begränsat.
Konsumenterna, liksom mer eller mindre professionella vinprovare,
inriktade sig främst på att kunna identifiera druvan och först i andra
hand på att bedöma vinets egenskaper och kvalitet.
Detta blev mer problematiskt när superkonsulten Michel Rolland och
andra lyckades åstadkomma att vinerna började likna varandra alltmer,
oavsett druva eller kontinent, i stället för att framhäva olikheterna. Det
ledde lyckligtvis i en första omgång till att antalet blandviner, med flera
ingående druvor, ökade ganska kraftigt från år 2010. Då fick
konsumenter, journalister och provare i högre grad bestämma sig för
vilka viner man tyckte bäst om med utgångspunkt från egenskaper och kvalitet.
En annan trend blev att de största producenterna av vin i storindustriell skala, såsom
Catena i Argentina och Concha y Toro i Chile, utvecklade allt dyrare endruvsviner
genom minskat uttag av druvor, allt noggrannare sortering av druvorna efter skörd,
längre kontakt mellan skal och must före och efter jäsningen och ytterligare
sofistikerade vinifieringsmetoder.
Till de senaste tendenserna hör att lansera nya druvor, som tidigare varit nästan
okända i respektive land. Att många har italienskt ursprung är kanske inte så konstigt,
med tanke på att flertalet av de ursprungliga vinodlarna i Mendoza kom från Italien,
men också i Chile odlas åtskilliga italienska druvor. Hit hör Corvina Veronese,
Ancelotta, Casavecchia, Aglianico, Barbera m fl. Också viner med relativt okända
spanska och franska druvor börjar dyka upp på de inhemska marknaderna, såsom
Albariño, Verdejo, Albillo, respektive Caladoc, Monastrell/Mourvèdre, Chasselas, m fl.
Men den senaste och intressantaste
utvecklingslinjen, särskilt i Argentina,
är den framväxande gruppen av
oberoende oenologer som fått
kraftigt genomslag i sin försäljning av
viner med nya odlings- och
framställningsmetoder. Mest kända
är bröderna Michelini, med Matías i
spetsen, som skapat fyra helt nya
företag med sinsemellan olika
inriktning (Zorzal, Passionate Wines,
Gen del Alma och Super Uco). Andra
exempel är Alejandro Sejanovich, som
tillsammans med Jeff Mausbach
skapat Bodega Teho, och Mauricio Lorca, som gör reservaviner helt utan kontakt med
trä i bodegan med hans eget namn.
Chefsoenologerna i några av de största företagen i Argentina och
Chile har också fått tillåtelse att på egen hand lansera nya viner som
avviker från företagens mainstreamprodukter. Mest känd är
Alejandro Vigil, winemaker på Bodega Catena Zapata. Han har ett
företag (Bodega Aleanna) tillsammans med Nicolás Catenas dotter
Adrianna, som 2016 fått Robert Parkers högsta argentinska poäng
98+ för vinet el Gran Enemigo Gualtallary 2012. Tillsammans med
sin hustru María Sance äger han också Bodega Chachingo Legend,
som fått näst högsta poäng (96/100) för vinet El Infierno 2014 i
Argentinas främsta vinguide Descorchados 2016.
Alla dessa oenologer, och många andra mindre kända, satsar i första
hand på att låta vinernas egenskaper avspegla druvsorterna och
odlingsförhållandena. Jordmån och klimat är viktigast. Sedan länge
har det kallats terroir, utan att man haft de djupa kunskaper som
krävs för att förstå hur detta kan återspeglas i vinet. Därefter
kommer vinplantornas skötsel och först i tredje hand
vinifieringsmetoder, blandning och lagring. De senare bör lyfta fram
druvornas egenskaper och kvalitet i stället för att som hittills ofta
bidra till att dölja brister eller oönskade egenskaper hos druvmaterialet. Det går ändå
aldrig att göra riktigt bra viner på undermåliga eller felaktigt odlade druvor.
På detta sätt kan man öka i stället för att minska skillnaderna mellan olika viner. Den
som är genuint intresserad av alla de de angenäma upplevelser som bra viner kan ge,
i stället för bara berusningseffekten, bör vara mycket tillfreds med den pågående
utvecklingen.
Vin, mat och kultur i Sydamerika
Bodega
Super Uco
ICA-DALEN, PERU
Även om vin har odlats i Peru under nästan 500 år är
peruanerna inga vindrickare. I genomsnitt dricker de ca
2 liter per person och år, medan svenskar och
chilenare dricker ca 20 liter vin per år. I Danmark och
Argentina dricker man ca 35 liter per person och år.
Traditionellt har man i Peru druckit övervägande söta
viner av låg kvalitet. Men liksom i övriga Latinamerika
har man sedan slutet av 1800-talet i någon mån också
gjort kvalitetsviner av franska druvor.
Omkring år 2000 började några producenter göra
internationellt gångbara viner för export till grann-
länder, USA, Europa och Asien. Nya vinsorter började
produceras med moderna metoder från framför allt
Ica-dalen runt staden Ica, som liggger på 14:e bredd-
graden ca 30 mil söder om huvudstaden Lima. Det
motsvarar Gambia i Afrika och Bangkok i Asien på
norra halvklotet.
Ica-dalen ligger vid Andernas utlöpare, ca 50 km från
Stilla Havs-kusten på 400 - 500 meters höjd över havet.
Klimatet är ökenartat, utan någon nederbörd alls, med
svala vintrar och heta somrar. Under sommarhalvåret
är temperaturskillnaden mellan natt och dag ca 20 °C.
Utöver produktion av kvalitetsvin i Ica-dalen görs också
stora mängder basvin för destillering till national-
drycken pisco.
Provinshuvudstaden Ica ligger i Ica-flodens dalgång och
har ca 250.000 invånare. Den är omgiven av höga
sanddyner som används av turister för utförsåkning,
särskilt i oasen Huacachina i västra utkanten. Där finns
ett stort antal hotell och restauranger runt en liten sjö.
Den 15 augusti 2007 drabbades staden av en
jordbävning med magnituden 8,0. Den förstörde ett
mycket stort antal byggnader och ett hundratal
personer omkom. Flertalet av dessa när taket till den
kyrka där de tagit sin till flykt störtade in. Många vin-
och pisco-producenter drabbades då deras ålder-
domliga byggnader och produktionsutrustning av
bränd lera gick till spillo.
Den mest kända och traditionella vinproducenten i
Peru har tidigare varit Viña Tacama i Ica-dalen. Den
baskiska ägarfamiljen Olaechea har odlat vin i Ica-dalen
sedan 1889. År 1961 anställde de dåvarande medlem-
marna av ägarfamiljen den franske oenologen Robert
Niederman, som experimenterade med mer än 70 olika
druvsorter. Produktionen ökade till 800.000 liter per år
2007, då bodegan den 15 augusti drabbades av den
kraftiga jordbävningen. Upprustningen av de skadade
byggnaderna och moderniseringen av utrustningen
pågick under mer än fem år. Bl a installerades rostfria
ståltankar som ersättning för de betongtankar som
skadades vid jordbävningen. Tacama har nu övervunnit
problemen och utvecklar nya högklassiga viner.
Den store uppstickaren i Peru och Ica-dalen är Viña y
Bodega Santiago Queirolo, som grundades 1888 och
länge varit den främste piscotillverkaren i Peru. Liksom
Tacama tillhör Santiago Queirolo fortfarande den
ursprungliga ägarfamiljen. Sedan år 2000 satsar de stort
på modernisering och förnyelse av sina vinodlingar och
sin produktionsanläggning.
Huvudkontor och lager ligger i stadsdelen Pueblo Libre i
Lima, den toppmoderna produktionsanläggningen i
Pachacamac strax söder om Lima och vinodlingarna i
Cañete och Ica-dalen. I Ica-dalen har de planterat 320
hektar med droppbevattnade franska vinplantor i ren
öken. Området ligger nedanför Andernas utlöpare öster
om staden Ica, knappt 2 km från Tacama. Konsulter var
franska oenologer med erfarenheter från vinplantering i
Algeriet.
Den chilenske stjärnoenologen Ernesto Jiusan skapade
sedan linjen Intipalka (”Solens Dal” på incaspråket
Quechua) för de bästa kvalitetsvinerna av Sauvignon
Blanc, Chardonnay, Malbec, Merlot, Syrah, Tannat och
Petit Verdot.
Mitt i nyplanteringen byggde de också ett femstjärnigt
hotell, Hotel Viñas Queirolo.
Ytterligare tre peruanska producenter har större druvodlingar i Ica-
dalen och exporterar vin med okänt resultat till främst andra
länder i Sydamerika. De är Bodegas y Viñedos Tabernero, Viña
Ocucaje och (eventuellt) Bodega Vista Alegre.
De fem här nämnda vinproducenterna gör samtliga också pisco,
liksom de hundratals små och medelstora piscotillverkarna i och
utanför Ica-dalen.
Ett allt större problem i Ica-dalen är tillgången på vatten för druv-
odling. I Ica-floden finns allt mindre eller inget vatten under stora
delar av året. De större vin- och piscoproducenterna pumpar upp
grundvatten från 120 meters djup eller mer. Det mellanlagras där-
efter i dammar eller pumpas direkt ut till plantorna i polyeten-
slangar för droppbevattning av varje planta. Vid behov tillsätts då
också gödningsmedel.
De två senaste åren har en sänkning av grundvattennivån kunnat
konstateras i Ica-dalen. På grund av dess stora djup befarar man
stora problem med att kunna hejda sänkningen och återställa
nivån inom överstiglig tid. Detta kan komma att drabba vinodlingen
i området, liksom på sikt också vattentillgången i allmänhet.
Nya vinplantor
1 - 2-åriga vinplantor