sydamerikaviner.com
En makalös webbplats om vin, mat och kultur i Sydamerika
Plaza Mayor, Lima, Peru. Kommunpalatset Machu Picchu, Peru El Obelisco, Buenos Aires Casa Rosada, Buenos Aires Costanera Center, Santiago, Chile Regeringspalatset La Moneda, Santiago, Chile La Paz, med det heliga berget Illimani, 6 440 m.
ARGENTINA: Obelisken står i korsningen av Buenos Aires huvudgator 9 de Julio och Corrientes. Därifrån anges avståndet från huvudstaden till alla orter i Argentina. Den är 67,5 meter hög och byggdes år 1936 till firandet av stadens 400-årsjubileum. Casa Rosada är Argentinas presidentpalats och regeringsbyggnad. Den ursprung- liga vänstra delen på fotot är ritad av den svensk-argentinske arkitekten Carl August Kihlberg och uppfördes som posthus år 1878. Den högra delen är ritad år 1882 som parlamentsbyggnad av den svensk-argentinske arkitekten Henrik Åberg.
      NATIONELLA SYMBOLER FÖR RESPEKTIVE LAND I SYDAMERIKA
Palacio Salvo, Montevideo, Uruguay
URUGUAY: Palacio Salvo vid det centrala torget Plaza Independencia i Montevideo invigdes 1928 och var då med sina 95 meter Sydamerikas näst högsta byggnad. Bröderna Ángel, José och Lorenzo Salvo var textil- baroner i Uruguay då det ekonomiska välståndet blommade och landet kallades Sydamerikas Schweiz. De gav den italienske arkitekten Mario Palanti i uppdrag att rita ett jugendpalats i Montevideos absoluta centrum. I dag inrymmer byggnaden kommersiella lokaler, kontor och bostäder. La Mano utfördes 1982 av den chilenske konstnären Mario Irrarázabal på en av sand- stränderna i turistorten Punta del Este, 15 mil öster om Montevideo. Verket utfördes, då konst- nären deltog i ett möte i Punta del Este om moderna friluftsskulpturer. Det gav honom genast berömmelse i stora delar av världen genom alla avbildningar.
La Mano, Punta del Este, Uruguay
CHILE: Costanera Center är ett kommersiellt projekt i kommunen Providencia i Santiago, som i sin helhet färdigställdes år 2014. Det har en total yta på 710.000 m2 och består av sju hela våningsplan med 300 varuhus, butiker, hotell och restauranger, samt tre kontorsbyggnader på 105, 175 resp 175 meters höjd och ett 300 meter högt torn med kontor. Det är Latinamerikas högsta kontorsbyggnad.   La Moneda i centrala Santiago är Chiles presidentpalats och regeringsbyggnad. Det ritades som myntverk av den italenske arkitekten Joaquín Toesca och invigdes år 1805. Vid militärkuppen 1973 förstördes palatset genom flyg- bombning, varvid landets president Salvador Allende omkom, men återuppbyggdes igen i ursprungligt skick.
PERU: En av världens absolut mest välkända sevärdheter är inkastaden Machu Picchu, 80 km nordväst om inka- rikets huvudstad Cusco. Den ligger på 2.430 meters höjd i Andernas östliga utlöpare mot Amazonbäckenet och byggdes omkring år 1440. Staden var tidvis bebodd av Inkans familj och ytterligare cirka 750 personer, fram till den spanska erövringen av Peru 1532, då den övergavs. Den består av 200 stenbyggnader för cereminiellt, reli- giöst och astronomiskt bruk, samt bostäder och ekonomibyggnader sammanbundna av 100 stentrappor. Plaza Mayor är det stora torg i Limas äldsta del, där Francisco Pizarro grundade staden 1535 och där självständig- heten från Spanien proklamerades år 1821. Runt torget ligger katedralen från år 1622, samt regeringspalatset, ärkebiskopens palats och kommunhuset, vilkas byggnadsstil hålls samman av de stora valven och burspråk av trä. 
BOLIVIA: La Paz ligger 35 km öster om Titicacasjön, som är gräns mot Peru. Den är landets tredje största stad, kommersiellt och admi- nistrativt centrum och säte för dess regering och parlament. Därmed är staden i praktiken huvudstad, även om Sucre är huvudstad enligt konstitutionen, sedan tiden då brytningen av silver och tenn utgjorde landets ekonomiska ryggrad. År 1548 grundades La Paz av Alonzo de Mendoza på en tidigare indiansk boplats på 3.600 meters höjd, mitt i Andernas bergskedja. Den är därmed en av världens högst belägna städer med stora nivåskillnader inom intervallet 3.300 till 4.000 meter. Staden har ca 900.000 invånare, med övervägande indianbefolkning.